Polenski rinitis

Polenski rinitis spada u sezonske alergijske rinitise i javlja se u vreme cvetanja odredjenih biljaka. Ispoljava se curenjem nosa, kijanjem ili svrabom u nosu, a moze biti praćen i svrabom u grlu, očima i ušima, suzenjem i otokom oko očiju. U nekim slucajevima javljaju se glavobolja, umor i smanjena koncentracija.

Izbegavanje alergena rešava problem alergijskih rinitisa. Ovo ipak nije moguce kada su alergeni (kao što su razne vrste polena) prisutni u spoljnoj sredini. Savet je izbegavati boravak u prirodi u prepodnevnim časovima (kada je najviše polena u vazduhu), tuširanje i pranje kose svako vece, često presvlačenje, izbegavati sušenja veša u dvorištu ili na terasi, kod rada u bašti koristiti zaštitnu masku, sportske aktivnosti u prirodi obavljati posle kiše.

Medikamentozno lečenje može biti preventivno, kada se u dogovoru sa svojim lekarom planira uvodjenje terapije pre nego što dodje do pojave simptoma ili kurativno, odnosno uzimanje lekova što ima za cilj smanjenje ili otklanjanje već nastalih tegoba. U terapiji polenskog rinitisa najčešće se koriste oralni antihistaminici i kortikosteroidi.

U slučaju pojave simptoma alergije, potražite savet lekara ili farmaceuta, a terapiju koristite po njihovom uputstvu.

Copyright © Apoteka Valjevo 2011