Hemoroidi

Hemoroidi, ili „zlatna zila” kako se u narodu zove, predstavljaju jednu od najčešćih bolesti savremenog čoveka. Smatra se da oko 70 % ljudi starijih od 30 godina imaju hemoroide, iako sve cesce oboljevaju i mladji. Zanimljiv je podatak da je ova bolest nepoznata u životinjskoj populaciji.

Hemoroidi su proširene vene unutar i oko anusa i donjeg dela rektuma (debelog creva). Tačan uzrok nastanka ove bolesti nije poznat ali se kao mogući faktori navode genetska predispozicija – urođena slabost zida vena, hronična opstipacija – zatvor,  i shodno tome jako napinjanje pri defekaciji, pritisak na vene u karlici izazvan uvećanom matericom u trudnoći, prekomerna telesna težina, dugotrajno sedenje i stajanje, dugotrajno bavljenje napornim sportovima (dizanje tegova) i ishrana siromašna biljnim vlaknima. Kao posledica delovanja ovih faktora, pojedinačno ili u kombinaciji, dolazi do porasta pritiska u venama oko anusa i u donjem delu debelog creva, njihov zid se rasteže, postaje tanak što dovodi do njihovog pucanja i krvarenja, a upravo je krvarenje najčešći razlog koji dovodi ove pacijente lekaru.

Karakteristični simptomi su osećaj pritiska u analnom predelu, svrab, žarenje, bol, krvarenje – zapravo sveža krv na toalet papiru ili fecesu posle pražnjenja creva, naročito posle perioda opstipacije, sto vremenom postaje sve učestalije i doduše retko može dovesti do sekundarne anemije.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Spoljašnji su proširene vene oko čmara, a unutrašnjisu oni unutar rektuma. Hemoroid može ispasti kroz čmar (prolaps) nakon defekacije a potom se vratiti ili se to može učiniti prstom. Prolaps hemoroida je u početku prolazan po defekaciji ali je vremenom sve učestaliji sve dok na postane perzistantan.U nekim slučajevima se analni sfinkteter (mišić koji zatvara krajnji deo debelog creva) kontrahuje oko ispalog hemoroida i onemogućava njegov povratak u analni kanal ometajući venski protok što dovodi do nagomilavanja i zgrušavanja krvi i formiranja krvnog ugruška u njemu. Takav hemoroid uzrokuje oštar bol a izgleda kao plavičasti otok veličine zrna grožđa.

Postoji cetiri stepena ove bolesti. Hemoroidi prvog stepena ne ispadaju iz analnog kanala, a manifestuju se manjim krvarenjem, povremenim svrabom i pečenjem. Hemoroidi drugog stepena se izbočuju prilikom defekacije ali se odmah prestanku pražnjenja creva spontano vraćaju u analni kanal. U trećem stepenu  hemoroidi prilikom defekacije ispadaju ali ih pacijen može sam vratiti.
Hemoroidi četvrtog stepena se ne mogu vratiti u analni kanal.

Za postavljanje dijagnoze je bitno da lekaru detaljno opišete svoje simptome, a zatim će lekar pregledati analnu regiju inspekcijom i digitalno – prstima, kao i pomocu instumenta proktoskopa, kojim se pregleda krajnji deo debelog creva. Ako je potrebno zatražiće i pregled celog debelog creva kolonoskopom i rendgenskim snimanjem uz pomoć kontrasta. Pregled nije prijatan ali je izuzetno bitan jer slične simptome mogu dati i druge bolest od kojih je najteža rak debelog creva pa je neophodno detaljno ispitivanje kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Lečenje hemoroida prvog i drugog stepena je konzervativno – propisuju se čepići i masti pri čemu je bitno pravilnom ishranom uspostaviti svakodnevni ritam praznjenja creva. Preporučuje sa ishrana bogata voćem, povrćem i žitaricama koji sadaže biljna vlakna koja zadržavaju vodu u stolici te je ona voluminoznija i mekša, te se na taj način podstiče pražnjenje creva. Preporučuje se i unošenje dosta tečnosti a izbegavanje jakih začina i alkohola. Takođe je bitna pravilna nega analne regije zato što ostaci hrane vlaže i iritiraju analno područje te je potrebno da se ono održava čisto i suvo.

U slučaju neuspeha konzervativne terapije kod hemorida prvog i drugog stepena se radi skleroziranje – u oblast zahvaćenom hemoroidima se ubrizgava rastvor koji izaziva skupljanje vena. Ovo je obično bezbolno i izaziva prestanak krvarenja za 24-48 sati. U novije vreme se skelroziranje zamenjujeinfracrvenom fotokoagulacijom, i to je metod koji se primenjuje ambulantno, jednostavan je i efikasan kod hemroida u počenim stadijumima bolesti. U težim slučajevima se vrši podvezivanje hemoroida gumenom ligaturom, a kao posledica toga hemoroidi se postepeno smanjuju i na kraju otpadnu ili se vrši klasično hiruško odstranjenje hemoroida u opšoj anesteziji.

Copyright © Apoteka Valjevo 2011