Dijareja

Dijareja ( proliv) se definiše kao pomena konzistencije (tečna ili kašasta) i volumena (preko 200-300 grama/dnevno) stolice zbog povećanja količine vode u njoj. Nastaje usled poremećaja apsorpcije ili sekrecije tečnosti u crevima. Prema dužini trajanja, dijareju možemo podeliti na akutnu, upornu i hroničnu.

Uzročnici akutne dijareje mogu biti infektivni (bakterije, virusi, paraziti, bakterijski toksini), kada je često praćena povišenom temperaturom, povraćanjem i bolom u trbuhu i neinfektivni (lekovi, upotreba veće količine slabo rastvorljivih šećera, prekomerna upotreba laksativa, zapaljenski procesi u maloj karlici i druga stanja). Dijareja može izazvati dehidrataciju organizma, što je posebno opasno kod dece i starih ljudi, pa je od velikog značaja kontrola znakova dehidratacije.

Terapija podrazumeva nadoknadu tečnosti i elektrolita. Upotreba crevnih antiseptika, probiotika i ostalih antidijaroika zavisi od etiologije bolesti . U slučaju dužeg trajanja dijareje ili pojave krvi u stolici, neophodno je obratiti se lekaru.

Copyright © Apoteka Valjevo 2011